Viime hetken vinkit puolimaratonviikolle

Tervetuloa kisaviikolle juoksijat! Joko jännittää? Hyvä! Niin meitäkin, mutta positiivisella tavalla. Vatsassa alkaa lennellä perhosia ja kulissien takana viime hetken järjestelyt käyvät kuumina. Tässä hieman vinkkejä puolimaratonviikolle, jotta valmistautumisesi kohti lauantain Helsinki City Runia sujuisi mahdollisimman mukavasti. 

Älä kokeile mitään uutta: Kisaviikolla kannattaa pysyttäytyä omissa toimivissa ja tutuissa rutiineissa, ruuissa, juomissa ja varusteissa! Nyt ei ole aika kokeilla uutta.
 
Anna jalkojen levätä mahdollisimman paljon, keskity kehonhuoltoon ja tee mielikuvaharjoittelua. Ihanteellista on päästä puolimaratonin lähtöviivalle levänneillä ja virkeillä jaloilla. Lyhyt 20-30minuutin verryttelylenkki perjantaina ennen lauantain puolimaratonia voi tehdä hyvää. Tule mukaan HCR Shake Out Runille klo 18! https://www.facebook.com/events/1385721514818651/
 
Älä tankkaa liian suuria annoksia. Ennen puolimaratonia on tärkeätä huolehtia, että kropan hiilihydraattivarastot ovat täynnä. Tämä onnistuu usein muuttamalla ruokavaliota hieman hiilihydraattipitoisemmaksi muutamia päiviä ennen puolimaratonia ja syömällä niiden aikana useita hiilihydraattipitoisia ruoka-annoksia. Hiilihydraatinlähteinä voivat toimia esimerkiksi leipä, pasta, riisi, hedelmät, smoothiet ja puuro. Ruokien suhteen noudata itsellesi sopivia ruoka-aineita. Muista myös juoda riittävästi, jotta nestetasapaino pysyy yllä.
 
Suunnittele kisapäivän juoksuasusi hyvissä ajoin ja laita varusteet valmiiksi jo edellisenä iltana. Älä unohda juoksunumeroasi, se on tärkein varuste jota kisassa päälläsi kannat! Juoksuun pukeutuminen riippuu paljon säästä. Nyrkkisääntö on yleensä se, että pukeudu kuin, olisi noin 10 astetta lämpimämpää kuin oikeasti on. Juostessa tulee lämmin! Jos on viileä  tai sateinen sää, voit varustautua lähtöalueelle esimerkiksi "tyylikkääseen" jätesäkki-asuun tai laittaa kertakäyttöisen sadetakin, joka lämmittää hieman. Muista ottaa mukaan myös energiageelit, jos aiot niitä käyttää.
 
Koita saada riittävästi unta puolimaratonia edeltävänä yönä. Jännitys tiivistyy eikä nukkuminen ehkä ole ensimmäisenä mielessä, kun kroppa saattaa käydä kierroksilla. Pyri kuitenkin saamaan riittävästi unta edellisenä yönä, sillä tarvitset kaiken energian kisapäivään!
 
Tsemppiä matkaan! Sinä pystyt siihen ja voit olla maaliviivalla ylpeä itsestäsi! 

Kuva: Janne Ukonmaanaho

HCR-yhteislenkki 4.5.2017 Kuva: Janne Ukonmaanaho